Chytré hodinky a jejich „boj“ s vodou: voděodolnost / vodotěsnost

Chytré hodinky a jejich boj s vodou: voděodolnost / vodotěsnost
Koukáte po nových chytrých hodinkách a při vybírání přemýšlíte, které parametry jsou pro vás vhodné? Ne každý potřebuje chytré hodinky na sport a do nepříznivého počasí. Pro někoho z nás je však prioritní vlastností při výběru právě odolnost vodě.
Chytré hodinky pro každého
Pár pojmů na koberečku
Možná budete při porovnávání parametrů zaskočeni, co který pojem vlastně znamená. Máte oprávněné obavy, že si pořídíte chytré hodinky nebo fitness náramky, které pak nevyužijete při plavání a potápění.

  • Voděodolnost: označení odolnosti proti vniknutí kapaliny do chytrých hodinek. Toto označení se vždy udává tvarem IPXX. První X značí odolnost proti prachu a druhé X značí odolnost vodě. Možná jste již v minulosti zahlédli třeba označení IP67 (produkt odolává kompletně prachu a 30 minut vodě v hloubce 1 metru).
  • Vodotěsnost: zde se nám lehce mění pravidla hry. Jde o tlak vodního sloupce, kterému může být zařízení vystaveno, aniž by došlo k průniku vody. Asi si lépe představíte hodnoty v metrech (m) / atmosférách (atm) a barech (bar). Mnohdy ale výrobce uvádí oblíbenou formulaci WATER RESISTANT. Nenechte se však splést, formulace zní vcelku neprůstřelně. Ovšem, omyl! Jde totiž o nejnižší stupeň vodotěsnosti s pouhou garancí odolnosti proti vzdušné vlhkosti.

Bazén není laboratoř
Velmi často slovíčko, které způsobí nemalé problémy - vodotěsnost. Z již zmíněných jednotek je pro nás velice často matoucí hodnota v metrech. Pořídíte si chytré hodinky, které mají certifikaci vodotěsnosti 30 M, a vyrazíte se potápět, jak jinak, do hloubky 30 metrů. Zde nastane problém. Chytré hodinky přestanou fungovat. 
Tlak a čistota vody
Oblíbený údaj v metrech totiž odpovídá statickému tlaku v dané hloubce, ale v laboratorních podmínkách, kdo z nás má doma laboratoř? Při výběru chytrých hodinek se tedy zaměřte na tento klíčový parametr, který vám bude nápomocný. Každý z výrobců musí taktéž splňovat mezinárodní normy. Testování v laboratoři probíhá v ideálních podmínkách, kterých vy asi nebudete schopni nikdy dosáhnout (stálá teplota, čistá voda). 

Chytré hodinky na plavání / potápění
Pojďme se blíže podívat na číselné hodnoty s označením ATM. Hodinky, které budou mít značení, že jsou odolné do 3 ATM využijete tak při mytí oken nebo auta, na bazén můžete zapomenout. Při hodnotě 5 ATM se již můžete vyrazit koupat, ale ne do slané vody. Pokud patří mezi vaše oblíbené aktivity potápění, tak jsou zde varianty 10 ATM a pro ještě zkušenější pak 30 ATM. Je lepší mít na paměti, že potápěním je myšlen mírný ponor v nízkých hloubkách.
Potápění a hodinky
Vždy doporučujeme prostudovat manuál, který umí důkladně popsat režimy používání.

Voděodolnost a označení IP
Mnoho výrobců se vyhýbá značení ATM a udává zkratku IP, kterou doplní dvěma číslovkami (třeba známé IP68). První číslo značí ochranu před vniknutím cizích předmětů a nebezpečným dotykem. Druhé číslo značí rezistenci proti vodě (varianta zmiňované hodnoty ATM). 

  • IP65: tryskající voda.
  • IP66: intenzivně tryskající voda (např. vlnobití).
  • IP67: ponoření do vody na 30 minut / do hloubky 1 metru.
  • IP68: ponoření do vody v hloubce 1 metr.

Tyto stupně však neznamenají, že chytré hodinky s označením certifikace IP67 + IP68 jsou chráněny proti tryskající vodě. Nejvyšší stupeň krytí totiž není zárukou, že splňuje ochranu předchozích stupňů. Pokud tedy máte hodinky s krytím IP67 nebo IP68, tak ani zde nemáte záruku potápění do libovolné hloubky, jelikož standard odpovídá 3 ATM (tedy mírná hloubka, bez tryskající vody). Možná jste již v minulosti měli problém i s fitness náramkem. Zde je vybírání také na zvážení, důkladně rozmyslete, na jaké aktivity jej plánujete používat.

Jelikož jde o komplikované téma, tak stále nejsme u konce. Jestli plánujete dovolenou u vody, je třeba brát na vědomí mořskou vodu, jiné kapaliny a extrémní teploty (sauna, lázně atd.). 
Chytré hodinky pro děti
Pár chytrých tipů při výběru hodinek
Z celého článku jste pravděpodobně pochopili, že mnoho chytrých hodinek se pro vaše aktivity vůbec nehodí. Mnohdy sporná voděodolnost není myšlena jako trvalá ochrana, ale jde o ochranu při náhodném potopení. 

  • Vodotěsné hodinky 5 ATM: vhodné pro občasné plavce / není vhodné pro každodenní používání ve vodě / vhodné do deště + sprchování.
  • Vodotěsné hodinky 10 ATM: adrenalinové sporty / zvýšená odolnost / robustní konstrukce.

Vždy si překontrolujte zasunutou korunku a neprovádějte úkony pod vodou a s vlhkými hodinkami. Chytré hodinky se také nepřátelí s rozdílem teplot, může dojít k porušení těsnění (sauna, vířivka). A speciálně u vířivky není vhodný tlak trysek. Při namočení do slané vody hodinky opláchněte vodou. Při návštěvě servisu lze vodotěsnost překontrolovat pomocí speciálních strojů a metod.
Výběr chytrých hodinek
Přišlo na nejhorší? Záchrana hodinek bez vodotěsnosti
Nechali jste se unést dny volna a šli plavat s chytrými hodinkami, které na to nejsou vhodné? Možná je ještě dokážete zachránit. Hodinky vypněte, rozhodně je nenabíjejte ani nepřipojujte k dalším zařízením. Osušte je nasákavým materiálem (ne, fénem skutečně ne). Určitě je vhodné kontaktovat specializovaný servis, kde jsou schopni hasit vzniklé škody. Pokud se do servisu nevydáte, raději chytré hodinky zapněte po několika dnech. 

Výběr chytrých hodinek není hračka. Tu si maximálně pořídíte, pokud si koupíte nevhodné hodinky, nebo se o ně budete špatně starat.

×

Splátková kalkulačka ESSOX

×